Boloňská
Tip šéfkuchaře
Ragú alla bolognese můžeme také použít na lasagne. Parmezán můžeme vyměnit za pecorino.
Ingredience
- 40 g olivového oleje extra virgin
- 90 g šalotky
- 15 g česneku
- 70 g mrkve
- 60 g řapíkatého celeru
- 320 g mleté hovězí kýty
- 30 g dvojitého rajčatového protlaku
- 200 g drcených rajčat
- 250 ml hovězího vývaru
- 100 ml červeného vína
- 5 g tymiánu
- 5 g rozmarýnu
- 10 g bazalky
- 10 g cukru krupice
- sůl a pepř dle chuti
- 600 g čerstvých těstovin
- parmezán
- bazalka
Postup
Na olivovém oleji zpěňme nakrájenou šalotku, poté přidáme na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Společně restujeme dozlatava, přidáme česnek a rajčatový protlak a opět orestujeme. Vložíme mleté maso, promícháme, přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu. Společně zarestujeme, podlijeme vínem a necháme lehce vyvařit. Osolíme, opepříme, přidáme bazalku, podlijeme hovězím vývarem a drcenými rajčaty. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme doměkka. Udušené ragú podle potřeby dochutíme solí, pepřem a cukrem. Promícháme s uvařenými těstovinami. Podáváme zastrouhané parmezánem a s lístky čerstvé bazalky.
