Brokolicový krém
Tip šéfkuchaře
Pokud chcete mít polévku krásně zelenou, přidejte při mixování hrst baby špenátu.
Ingredience (4 porce)
- 60 g šalotky
- 40 g másla
- 100 g loupaných brambor
- 300 g brokolice
- 80 ml 30% smetany
- 500 ml zeleninového vývaru
- růžičky brokolice (na servírování)
- máslo na opečení
- sůl
- pražená dýňová a slunečnicová semínka
Postup
V rozehřátém hrnci na másle zpěníme nakrájenou šalotku, následně přidáme a zarestujeme nakrájený česnek. Přidáme nakrájené brambory, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pozvolna, za občasného míchání, vaříme doměkka. Mezitím si ve vařící osolené vodě spaříme růžičky brokolice, které následně zchladíme v ledové vodě. Jakmile máme brambory měkké, přidáme spařenou brokolici, smetanu a vymixujeme v hladký krém.
Polévku podáváme s růžičkami brokolice opečenými na másle a s praženými dýňovými semínky. Podle chuti můžeme doplnit o nok crème fraîche.
