Cibulová polévka s Iberico špekem
Ingredience
Suroviny na 4 porce:
- 40 g Iberico špeku
- 20 g másla
- 200 g cibule
- 4 g tymiánu
- 5 g cukru krupice
- 100 ml bílého vína
- 600 ml hovězího vývaru
- pepř, sůl
- 8 plátků francouzské bagety
- 60 g sýru Gruyère
- 1 žloutek
Postup
V rozehřátém hrnci si vyrestujeme na kostičky nakrájený špek, poté přidáme máslo a cibuli nakrájenou na klínky, společně vše restujeme do požadované barvy. Přidáme nasekaný tymián a zaprášíme cukrem a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vínem a necháme ho vyvařit. Zalijeme hřízím vývarem, přivedeme k varu, osolíme, opepříme. Polévku příliš dlouho nevaříme, aby si cibule zachovala svoji strukturu. Polévku naléváme do zapékacích misek, přidáme plátky bagety se strouhaným sýrem smíchaným se žloutky a zapečeme pod grilem, nebo pomocí flambovací pistole dozlatova.
Tip šéfkuchaře
Pokud chcete vegetariánskou variantu, vynechte špek a jeho množství nahraďte máslem. Vývar použijte zeleninový.
