Květákový krém
Tip šéfkuchaře
Polévku můžeme doplnit o plátky pečených mandlí a zakápnout lanýžovým olejem.
Ingredience (4 porce)
- 60 g šalotky
- 60 g másla
- 100 g loupaných brambor
- 300 g květáku
- 80 ml 30% smetany
- 50 g crème fraîche
- 400 ml zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- sůl
- růžičky květáku (na servírování)
- máslo na opečení
- citronová kůra
Postup
V rozehřátém hrnci na másle zpěníme nakrájenou šalotku, poté přidáme obrané růžičky květáku překrájené na menší kousky a společně na nižší teplotu restujeme, dokud vše krásně nezkaramelizuje. Přidáme nakrájené brambory. Následně podlijeme vývarem, smetanou, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna za občasného míchání vaříme doměkka.
Polévku společně s crème fraîche rozmixujeme do hladkého krému, dochutíme muškátovým oříškem a případně dosolíme. Podáváme s růžičkami květáku opečenými na másle, které na závěr zastrouháme citronovou kůrou.
