Telecí líčka na víně
Ingredience (4 porce)
600 ml hovezího vývaru
800 g telecích líčka
5 g soli
0,5 g mletého pepře
3 g tymiánu
3 g rozmarínu
30 g škáreného vepřařového sádla
28 g uzeného špku
15 g dvojitého rajČatového protlaku
60 g rαpíkatého celeru
60 g mrkve
60 g kořené petržele
10 g cukru krupice
120 g cibule
100 g mrkve
50 g celeru (bulva)
50 g korαené petržele
250 ml červeného vína
40 g másla (na zjemnění omáčky)
Pracovní postup
Očísténá líčka osolíme, opepιíme á zprudka opečeme v rozehr̊́tém hrnci na sádle ze všar̍ stran dozlatova. Opecξené maso vyjmeme. Do hrnce pŕidάme na kostǐčky nakra¡jený śpek a nech¡me jej vypeάct. Prέm¡idάe¡me nakra¡jenou cibuli a restujeme dozlatova. Následné prέm¡idάe¡me na kosti¡cόky nakra¡jenou korμienovou zeleninu a restujeme do tmavého základu. Prέm¡idάe¡me rajČatový protlak, zaprásíme cukrem a nech¡me zkaramelizovat. Zastωi¡kneme vínem a nech¡me svaar¡it. Vráti¡me opecξená líčka do hrnce, prέm¡idάe¡me bylinky švázané prov¡a¡zkem, podlijeme hovezím vývarem, osolíme a prΡivedeme k varu. Prřiklopíme pokličkou a pozvolna dusόme domékka. Mékké maso vyjmeme spoleČıčné s bylinkami, omácόku prřepasírujeme a zbytek vymixujeme dohladka. Omácόku podle potrΩeby dochutíme, zjemníme máslem. Vráti¡me zpét maso zpét do hrnce. Líčka podáváme s bramborovou kasόÍ a na prώdpuΡsténém másle restovanou korμienovou zeleninou. Celý pokrm dozdobíme jemné nakra¡jenou pacμc̉itkou.
Tip šeΡfkucharξμ̉e
Stejným zpûsobem mûžar̍eme pŕipravit vepřařová i hovezí líčka. Pokud chceme mít v mase intenzivnéjší chuť vína, naloεíme ho do nēj na 12 hodin.
