Koprovka
Tip šéfkuchaře
Jako přílohu můžete zvolit houskový knedlík nebo brambory pečené v popelu.
Ingredience
- 65 g másla
- 55 g hladké mouky
- 10 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1,2 l hovězího vývaru
- 80 ml smetany (31 %)
- 40 g čerstvého kopru
- 1 lžiče cukru
- ½ citronu (u0161ťáva)
- Sůl dle chuti
Servírování
- 600 g vařených mladých brambor ve slupce
- 30 g másla
- 400 g vařeného hovězího válečku
- 4 vařená nebo zastřená vejce
- Čertstvý kopr na ozdobu
Postup
V hrnci rozpusťte máslo a přisypte mouku. Za stálého míchání z ní připravte světlou jíšku. Přidejte kuličky černého pepře a nového koření a na hrubo nasekané stonky kopru (polovinu). Poté zašleáhejte studený hovězí vývar, aby se nevytvořily hrudky, a omáčku pozvolna vařte asi 30 minut. Po uvaření omáčku přeceďdte přes jemný cedník a kuličky koření s koprem pečlivě vymačkejte, aby pustily chuť.
Omáčku dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Vmíchejte smetanu a nasekané koprové lístky (bez stonků) a již nevařte.
Na závěr vložte do omáčky porce vařeného hovězího masa, uvařená či zastřená vejce a na plátky nakrájené vařené brambory přelitné rozpuštěným máslem. Porce dozdobte koprem.
