Špenátový krém
Tip šéfkuchaře
Polévku můžeme doplnit o pošírované vejce a vypečenou slaninu nebo o plátky uzeného lososa.
Ingredience
- 40 g šalotky
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 100 g baby špenátu
- 80 ml 30% smetany
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 ml plnotučného mléka
- 5 g česneku
- pepř, sůl
- krutony z bílého pečiva
- baby špenát
- olivový olej
Postup
V rozehřátém hrnci na másle zpěníme nakrájenou šalotku, následně nakrájený česnek, zaprášíme moukou a připravíme si světlou jíšku. Přilijeme vývar, mléko, rozšleháme metličkou, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Za občasného míchání pozvolna provařujeme 20 minut. Přidáme smetanu, baby špenát a polévku vymixujeme v hladký krém. Podle potřeby dochutíme.
Polévku podáváme s krutony, ozdobíme lístky baby špenátu a zakápneme olivovým olejem.
