logo

Vyberte si, jak si polévku připravíte – s knedlíčkem, nebo s palačinkou? 

Suroviny na 4 porce:

1 l Hovězí vývar na polévku od Cibule Bistro
60 g Řapíkatý celer
60 g Mrkev
60 g Petržel kořen
Pažitka

Omytou a oloupanou zeleninu nakrájíme na tenká půlkolečka, nebo kostičky tak, jak to máte rádi. Zeleninu vložíme do horkého vývaru a pozvolna uvaříme. 

Na bylinkové palačinky:

40 g Polohrubá mouka
1 ks Malé vejce
70 ml Mléko
Pažitka
Hladkolistá petržel
Slunečnicový olej
Sůl

V misce prošleháme metličkou vejce a mléko. Přidáme najemno nakrájené bylinky, mouku a vše osolíme. Vymícháme hladké těsto, které smažíme na středně rozehřáté pánvičce na oleji. Palačinky smažíme do zlatova z obou stran. Usmažené palačinky necháme lehce vychladit a následně je krájíme na silnější nudličky.

Na knedlíčky:

250 g Hovězí játra
7 g Česnek
2 PL Toustový chléb
25 g Hladká mouka
15 g Strouhanka
1 ks Vejce
Hladkolistá petržel
Sušená majoránka
Sůl
Pepř

Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a v troubě na 180 °C opečeme dozlatova. Necháme zchladnout. Očištěná hovězí játra nakrájíme na menší kousky a najemno pomeleme. K játrům přidáme najemno nakrájenou plocholistou petržel, majoránku, drcený česnek a strouhanku. Vše promícháme a necháme 10 minut odležet. Následně přidáme mouku a kostičky opečeného toustového chleba. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme opět 10 minut odstát.


Z těsta tvarujeme kuličky, které rovnou vkládáme do horké osolené vody a pozvolna vaříme 12 minut. 

Do nahřátého talíře vkládáme horký játrový knedlíček a zalijeme vývarem se zeleninou. Na závěr posypeme najemno nakrájenou pažitkou.

TIP šéfkuchaře:

Pokud chceme mít vývar ještě voňavější, přidáme do knedlíčků i vývaru nakrájený libeček, který celou polévku krásně provoní.