Krém z pečeného česneku
Tip šéfkuchaře
Polévku můžeme podle chuti doplnit o plátky konfitovaného česneku a pesto z medvědího česneku.
Ingredience
- 150 g loupaných brambor
- 40 g česneku
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 60 g šalotky
- 30 ml slunečnicového oleje
- 20 g másla
- 70 ml 30% smetany
- 25 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- černý pepř
- sůl
- chlebové krutony
- pažitka
Postup
Oloupaný česnek zalijeme olejem rozehřátým na 70 °C a necháme při této teplotě konfitovat 12 hodin. Ve středně rozehřátém hrnci si na másle s olejem z konfitovaného česneku zpěníme najemno nakrájenou šalotku. Zaprášíme hladkou moukou a cca 2 minuty restujeme. Podlijeme mlékem, vývarem, prošleháme metličkou a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené brambory a pozvolna je za občasného míchání vaříme doměkka. Osolíme, opepříme. Přidáme konfitovaný česnek, zastrouháme muškátovým oříškem a polévku rozmixujeme dohladka. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a ještě muškátovým oříškem.
Polévku podáváme s chlebovými krutony a zdobíme najemno nakrájenou pažitkou.
