Tomatová polévka
Tip šéfkuchaře
Polévku můžeme doplnit o buvolí mozzarellu, bazalkové pesto a italské těstoviny.
Ingredience (4 porce)
- 50 g šalotky
- 30 ml olivového oleje
- 8 g česneku
- 30 g dvojitého rajčatového protlaku
- 600 g drcených rajčat
- 350 ml zeleninového vývaru
- 10 g bazalky
- 3 g rozmarýnu
- 8 g cukru krupice
- Sùl, pepř
Na servírování
- Bazalka
- Olivový olej
Postup
V rozehřátém hrnci na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme česnek, větvičku rozmarýnu a stonky bazalky a krátce restujeme. Přidáme rajčatový protlak a restujeme, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Podlijeme drcenými rajčaty a zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 10 minut. Vyjmeme rozmarýn a polévku rozmixujeme dohladka. Podle chuti dochutíme solí a cukrem. Na závěr přidáme nasekanou bazalku a již nevaříme, aby bazalka neztratila barvu.
Polévku podáváme s lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem.
